Verschillende kettingkasten bij e-bikes

Geplaatst op 6 juni 2019
Alles over de verschillende kettingkasten bij e-bikes

Wanneer je een nieuwe e-bike uitkiest, kom je bij verschillende modellen verschillende typen kettingkasten tegen. Elk type kast heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, maar het is niet mogelijk om elk type kettingkast op elke elektrische fiets te laten monteren. Sommige kasten gaan namelijk niet samen met bepaalde versnellingen of motoren. Daarom is het belangrijk van te voren na te denken over wat je wat dit betreft wilt, en daarop de rest van je fiets aan te passen.

Welke soorten e-bike kettingkasten zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type? En welke invloed heeft je keuze op de keuzemogelijkheid qua motor en versnellingen? Het team van Fietstest.nl geeft antwoord.

De verschillende soorten kettingkasten bij elektrische fietsen

Een kettingkast bij een elektrische fiets is altijd één van het volgende:

Gesloten kettingkast

Met een gesloten kettingkast is de fietsketting helemaal beschermd tegen vuil en weersinvloeden. Daarom is dit type kast het best voor de levensduur van je ketting. Ook je kleding wordt beschermd. Er zal dus nooit olie op je mooie witte broek komen.

Voordelen

Nadelen

Combinatie met motor en versnellingen

Halfopen kettingkast

Met een halfopen kettingkast heb je wat minder bescherming voor de ketting, maar wel voor je kleren, dankzij een kettingscherm. Daarom zal de ketting bij dit type kast wat vaker gesmeerd moeten worden en hebben de invloeden van het weer een wat groter effect op de fietsketting. Hij zal daarom sneller slijten dan bij een dichte kast. Daar staat tegenover dat de kettingkast erg licht is en gecombineerd kan worden met derailleurs.

Voordelen

Nadelen

Combinatie met motor en versnellingen

Open kettingkast

Een open kettingkast is in feite helemaal geen kettingkast, want er is gewoon geen bescherming bij de fietsketting. We zien dit type veel bij racefietsen en mountainbikes, omdat het dus ook geen gewicht heeft. Het is ideaal voor de sportieve e-biker, maar biedt geen enkele bescherming aan de ketting en je kleding.

Voordelen

Nadelen

Combinatie met motor en versnellingen

Meer informatie bij het kiezen van een e-bike

Niet alleen de kettingkast speelt bij jouw keuze voor een nieuwe elektrische fiets een grote rol. Het kiezen van een goede accu en motor is misschien nog wel belangrijker. Daarom vind je in onze speciaal samengestelde keuzehulp bij e-bikes nog veel meer informatie over alle belangrijke onderdelen van hedendaagse e-bikes.

Meer nieuws & tips

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste fiets?

Met onze Fietstest Keuzehulp weet je binnen één minuut veel meer.

Doe de Fietstest

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!