Actieradius van een e-bike

Geplaatst op 10 mei 2019

Actieradius elektrische fiets

Wanneer je gaat fietsen op een e-bike is het belangrijk om te weten wat de actieradius van de elektrische fiets is. Maar wat is dit nu eigenlijk precies? Hoe groot is zo’n actieradius ongeveer per type accu? Welke factoren zijn nog meer van invloed op de actieradius? En hoe zit het met onderhoud? Hieronder lees je alle antwoorden.

Wat is een actieradius bij een elektrische fiets?

Wanneer we spreken van een actieradius bij elektrische fietsen hebben we het over het aantal kilometer dat je kan fietsen met een volle accu voordat je deze weer moet opladen. De afstand die je kunt afleggen met een volle accu is vooral afhankelijk van de capaciteit van de accu. Een accu met meer capaciteit geeft je meer kilometer trapondersteuning dan één met minder capaciteit.

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets gemiddeld mee?

De capaciteit van een accu (zowel bij NiMh-accu’s als Li-Ion-accu’s) wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Bij de meeste e-bike accu’s ligt deze tussen de 200 en 600 Wh. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per 100 Wh zo’n 12 tot 14 kilometer kunt rijden bij normaal gebruik (25 km/h, matige wind, zonder al te veel eigen inspanning). Dat betekent dat je met een lichte accu van 200 Wh ongeveer 25 kilometer kunt fietsen met trapondersteuning op gemiddeld niveau. Een zwaardere accu zal je ruim 80 kilometer ‘vooruitduwen’.

Wanneer je kijkt op de websites van fietsfabrikanten of in tabellen waarin de radius vermeld wordt, zul je zien dat deze getallen hoger zijn. Sommige modellen kunnen in theorie wel 200 km trapondersteuning bieden. Realiseer je echter dat deze testen onder ideale omstandigheden zijn uitgevoerd: zo langzaam mogelijk fietsend, met minimale ondersteuning, op een perfecte weg zonder wind, enzovoorts. In de praktijk zijn de omstandigheden natuurlijk nooit ideaal en heb je te maken met tal van factoren.

Factoren die van invloed zijn op de actieradius van een e-bike

Welke factoren bepalen samen met de capaciteit van de batterij hoeveel kilometer je kunt fietsen met trapondersteuning door de motor? Dat zijn de volgende.

Het weer

Helaas heb je hier geen invloed op, maar het bepaalt voor een groot deel hoever je komt met een volle accu. Veel wind (vooral tegenwind) zal zorgen dat de actieradius korter wordt. Daarbij komen hele hoge temperaturen (boven de 30° C) en hele lage (meer dan 10° vorst) de capaciteit van de accu ook niet ten goede.

De bandenspanning

Wanneer je de banden te zacht hebt opgepompt, zal de rolweerstand van je fiets toenemen. Hierdoor zul je minder ver komen met een volle accu. Rijd daarom altijd met een goede bandenspanning.

De kwaliteit van de weg

Hetzelfde geldt voor de weg waarover je fietst. Op een gladde asfaltweg heb je weinig weerstand en is je actieradius dus hoger dan op een hobbelige kasseienweg.

De staat van je accu

Na verloop van tijd vermindert de capaciteit van je accu. Hierdoor zal hij minder goed opladen. Op het tempo waarin dit gebeurt heb je overigens zelf invloed. Door de accu zo goed mogelijk te onderhouden verleng je de levensduur.

Jouw gewicht (en eventueel van iemand achterop)

Hoe hoger het gewicht dat de accu en de motor moet voortrekken, hoe korter de actieradius zal zijn.
Eventuele bijrijders en tassen tellen hier ook mee.

Hoe hard je gaat

Wanneer je harder gaat, neemt de luchtweerstand toe. Hierdoor verbruik je meer energie en doe je dus minder lang met een volle accu. Vooral wanneer je ook zelf niet harder gaat trappen zul je merken dat je batterij erg snel leeg gaat.

Hoe hard je zelf trapt

Dit laatste principe geldt overigens voor alle snelheden: hoe harder je zelf trapt (en hoe minder je dus de elektromotor gebruikt), hoe langer je met de accu doet.

De manier waarop je schakelt

Door op het juiste moment op te schakelen kun je behoorlijk wat energie uit de accu sparen. Kijk in de gebruikshandleiding van je e-bike hoe je optimaal kunt schakelen.

De elektronische componenten op de fiets

Vooral de motor verbruikt veel energie. Het maakt daarbij nog uit welk type motor (hoe ‘zuinig’ deze motor werkt) je hebt. In theorie heeft iedere elektromotor een rendement van 100%, maar in de praktijk gaat altijd energie verloren door wrijving van de onderdelen (warmte).

Ook sensoren, lampen en displays verbruiken samen de nodige elektriciteit. In welke mate je deze gebruikt en de kwaliteit hiervan hebben ook invloed op de actieradius van de elektrische fiets.

Onderhoud accu e-bike – Zo houdt je zo lang mogelijk je actieradius

De accu is gemaakt uit chemische componenten die in een precieze balans hun werk doen. Door natuurlijke veroudering zal deze balans echter verstoord raken en de actieradius afnemen tot op den duur de accu niet meer werkt. Je kunt dit proces zoveel mogelijk vertragen door deze vijf gouden regels in acht te nemen:

  1. Zorg dat je de accu niet te koud bewaart en oplaadt
  2. Zorg er ook voor dat het niet te warm is
  3. Voorkom dat de accu nat wordt (vooral de contacten)
  4. Voorkom totale ontlading
  5. Gebruik altijd de goede oplader

Wil je meer weten over het optimaal onderhouden van je fietsaccu? Kijk dan hier: Gouden regels voor fietsaccu onderhoud

kies de accu die bij jouw fiets past

Naast de actieradius is er nog een stuk meer wat je moet weten over elektrische fietsaccu’s. Kijk voor meer informatie over accu’s daarom ook eens hier: Alles over elektrische fietsaccu’s. Wil je meer weten over hoe je een e-bike kiest die past bij jouw wensen? Doe de Fietstest.

 

Recent nieuws & tips

Bekijk alles

Kom zelf testen

Jaarlijks organiseren wij meerdere fietstesten. Lijkt het je leuk om de nieuwste modellen te testen?

Meld je aan