ADR Fietstest 2021 Deel 1

Geplaatst op 30 maart 2021

Zo gaat de fietstest 2021 in zijn werk

In 2021 laat Fietstest.nl opnieuw een serie pas verschenen e-bikes testen door vrijwilligers uit het hele land, lezers van het ADR.

Sommigen doen mee uit nieuwsgierigheid en liefhebberij, anderen omdat ze zelf voor de aanschaf van een e-bike staan. Vaak benadrukken zij het belangrijk te vinden dat producten die een zo belangrijke rol spelen in het dagelijks leven, zoals fietsen, objectieve reviews krijgen. Een panellid: ,,Je moet er toch niet aan denken dat je alleen maar af kunt gaan op reclameslogans.’’

Hoe gaat het in zijn werk?

Vanwege de coronapandemie gaan de fietstesten van 2020 en 2021 noodgedwongen anders toe dan in 2019. In 2019 was het een groot evenement van twee dagen bezocht door circa 450 testers, in 2021 namen in februari en maart gedurende 3 weken 331 panelleden deel in de categorieën Elektrische Stadsfietsen en Elektrisch Sportief  Woon- werkverkeer.

Fietstest.nl liet de testers na elke proefrit online een serie vragen doorlopen en waarderingen uitdelen op uiteenlopende onderdelen. Liefst 331 panelleden maakten op de testlocatie van Fietstest.nl in Utrecht proefritten op 58 fietsmodellen van 31 merken en schreven in totaal 1339 reviews. Daarbij fietsten ze meer dan 8000 kilometer.

Veiligheid

Op deze plek zijn alle maatregelen genomen om te voldoen aan de veiligheidseisen van de overheid: 1,5 meter afstand, handen wassen en ontsmetten; panelleden waren niet welkom bij verkoudheid of koorts; handvatten, zadels, pennen, etcetera – alles wordt na gebruik ontsmet.

Fietstest.nl benadrukt dat zij bij haar testprocedures alle privacyregels volgt zoals vastgelegd in de algemene Verordening gegevensbescherming (aVg).

De selectie

Vooraf omschreef Fietstest.nl in overleg met de redactie van deze krant zes categorieën; de merken die deelnemen bepaalden aan de hand daarvan zelf welk model ze zouden inzetten. Sommige categorieën hebben onderverdelingen in prijsklasse. In elke subcategorie verdient één fiets het label Best Getest, wat wil zeggen dat hij de hoogste eindscore boekt. Het label Beste Koop gaat naar de fiets die het hoogst scoorde op het onderdeel ‘verhouding prijs/kwaliteit’.

De fabrikanten, wier merknamen vaak ook voorkomen in andere in dit land bekende onafhankelijke fietstesten, betaalden alle per categorie hetzelfde bedrag voor deelname en kregen in ruil daarvoor de voor hen zo belangrijke ‘exposure’ voor hun product en een keurmerk van Fietstest.nl. Frank Balfoort van Fietstest.nl: ,,Fabrikanten hebben kortom geen enkele invloed op de resultaten, de procedure is honderd procent onafhankelijk. Het testpanel is groot genoeg om een heel goede indicatie te geven van wat gebruikers van de nieuwste e-bikes vinden.’’

Akte

Een notaris controleert de procedure van Fietstest.nl en legt op grond van de resultaten in een akte de uitslagen vast. Deze is uitsluitend en alleen gebaseerd op de input van deelnemers. De akte is integraal na te lezen op de website van het AD. Op Fietstest.nl zijn ook voor iedereen alle commentaren, waarderingen en cijfers van alle testers in te zien (als de testpersoon ermee akkoord is gegaan staan voornaam en portret erbij; zo niet, dan alleen de voornaam).

Meer nieuws & tips

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste fiets?

Met onze Fietstest Keuzehulp weet je binnen één minuut veel meer.

Doe de Fietstest

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!