De verschillende soorten displays bij e-bikes

Geplaatst op 6 juni 2019

Alle elektrische fietsen zijn standaard uitgerust met een display. Op dit kleine computertje kun je aflezen hoe snel je fietst, hoe ver je al gefietst hebt, wat de status is van de accu en hoe veel kilometer je nog kunt rijden. Ook kun je de fiets bedienen en bijvoorbeeld de trapondersteuning instellen. Maar er is meer, en soms zelfs veel meer: met sommige elektrische fiets displays kun je navigeren en koppelen aan je telefoon. In dit artikel gaan we in op wat er op dit gebied verkrijgbaar is en wat de verschillen zijn.

De verschillende soorten displays voor elektrische fietsen

We kunnen displays bij e-bikes indelen in vier soorten, waarbij de eerste de meest simpele is, en de laatste bijna een volwaardige computer (en ook het duurst). Dit zijn de volgende:

Display met Led lampjes

Het meest simpele display heeft geen schermpje, maar enkel enkele Led-lampjes. Het is simpel en eenvoudig ingericht en geeft meestal twee dingen aan. Ten eerste laat het zien welke ondersteuningsstand je gebruikt en ten tweede hoeveel energie er nog in de accu zit. Er zitten ook enkele knopjes op waarmee je de fiets kunt bedienen (dit zit niet ergens apart nog op de fiets). Meestal is dit type display niet afneembaar en is het bevestigd bij het handvat, zodat je er makkelijk bij kunt.

Led-display voor de e-bike

Een stapje hoger op de fietsdisplay ladder vinden we de displays met een klein Led-schermpje. Hierop kun je informatie over de trapondersteuning en de accu aflezen, maar ook over de snelheid en de afstand die je gefietst hebt. Het schermpje bij dit systeem zit meestal in het midden van het stuur, terwijl de bediening geïntegreerd is in het stuur. Zo kun je jouw fiets bedienen zonder je handen van het stuur af te halen.

HD-display

Wanneer je een fiets kiest met daarop een HD-display heb je zeer veel informatie tot je beschikking: alle informatie die je ook bij bovengenoemde modellen tot je beschikking hebt, plus informatie over de gemiddelde snelheid en de actieradius, die aan de hand van deze gegevens geheel automatisch wordt berekend. De bediening bij dit type gaat tevens via de handgrepen aan het stuur. Het schermpje bevindt zich in het midden van je stuur.

Bosch Nyon display voor elektrische fietsen

De Bosch Nyon is een complete computer en hier kun je écht alles mee. Het is een fietscomputer met een geïntegreerd navigatiesysteem. Net als bij de auto kun je hiermee de route bepalen. Het ding houdt zelfs rekening met files en drukte op de fietspaden! Verder beschikt de Bosch Nyon over tal van handige functies, zoals een fitnesshulp, die bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt en zelfs je hartslag meet. Ook kun je er je smartphone mee verbinden. De bediening doe je uiteraard heel handig via het stuur.

Koppeling display elektrische fiets met smartphone

Diverse modellen displays zijn uitgerust met een USB-aansluiting, zodat je onderweg ook je telefoon op kunt laden. De Bosch Nyon en gelijkwaardige moderne displays zijn tevens helemaal te koppelen aan je smartphone met bluetooth. Zo wordt je fiets een verlengde van je telefoon en andersom. Je kunt berichten bekijken op het schermpje en de telefoon opnemen. Tevens kun je fitness- en routegegevens uitlezen om thuis achter de computer te analyseren en optimaal aan je conditie te werken. De toekomst is gearriveerd!

Meer informatie over de onderdelen van e-bikes

Hoewel het erg belangrijk is om een goed display te kiezen bij je nieuwe elektrische fiets, zijn er natuurlijk nog meer zaken waar je op moet letten. Denk aan de accu, de motor en de actieradius die hierbij hoort. Als je echt alles wilt weten over e-bikes en waar je rekening mee dient te houden, kun je terecht bij ons speciale keuzehulp voor e-bikes.

Meer nieuws & tips

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste fiets?

Met onze Fietstest Keuzehulp weet je binnen één minuut veel meer.

Doe de Fietstest

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!