Hoe lang duurt het opladen van de accu van een e-bike?

Geplaatst op 2 juli 2019

Het mooie aan een elektrische fiets is de trapondersteuning die je krijgt wanneer je aan het fietsen bent. Voor deze ondersteuning maakt de fiets gebruik van een motor dat zijn energie haalt uit de fietsaccu. De accu van je e-bike is een grote batterij die je tussendoor moet opladen. Hoe werkt dit opladen precies, hoe lang duurt het opladen van een de accu bij een elektrische fiets, en waar moet je rekening mee houden?

Belangrijk om te weten bij het opladen van een elektrische fiets accu

In principe is het opladen van de accu heel eenvoudig. Je neemt de accu, koppelt deze met behulp van de bijgeleverde lader aan het stopcontact, en je wacht tot het lichtje groen wordt. Accu’s zijn echter kostbare en enigszins kwetsbare dingen. Het is daarom belangrijk de accu op de juiste manier te gebruiken. Zo behoudt je zo lang mogelijk de optimale actieradius.

Een moderne accu is niet goed bestand tegen helemaal opladen en ook niet tegen helemaal leeglopen. Gelukkig zijn de meeste accu’s en acculaders hier tegen beveiligd door middel van een zogenaamd Battery Management System (BMS).

Accu’s laden van nature sneller op wanneer ze leeg zijn dan wanneer ze bijna vol zijn. Je kunt dit vergelijken met het inpakken van je koffer: dit gaat makkelijk wanneer er bijna niets inzit, maar een stuk langzamer wanneer deze bijna vol is. Vanaf het moment dat de accu zo’n 80% opgeladen is, duurt verder laden een stuk langer.

Andere factoren die de levensduur en de actieradius van je e-bike accu beïnvloeden zijn onder andere de temperatuur, de lader die je gebruikt, hoe je de accu bewaart en welk soort accu je gebruikt.

Zo lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu gemiddeld

Dus hoe snel laadt een accu van een elektrische fiets gemiddeld op? De laadtijd van accu’s van e-bikes is afhankelijk van twee dingen: het type (en capaciteit) van de accu en het type oplader dat je gebruikt. Een grotere accu laadt langzamer op dan een kleinere en met een snellader van 4 Ampère (of meer) laadt je sneller dan met een standaard lader van 2 Ampère.

In onderstaande tabel hebben we de gemiddelde laadtijden van Lithium-Ion accu’s (Li-On) voor je op een rijtje gezet. Li-On is op dit moment de meest gebruikte accusoort. Er bestaan uiteraard verschillen tussen de afzonderlijke accu’s van verschillende merken, dus neem deze tabel vooral als richtlijn. De tijden hebben betrekking op het opladen van (bijna) lege accu’s tot 80 en 100% van hun capaciteit. Wanneer de accu niet leeg is, gaat het laden vanzelfsprekend sneller.

Capaciteit Standaardlader tot 80% Standaardlader 100% Snellader tot 80% Snellader 100%
200 Wh 2 uur 3 uur 1 uur 2 uur
300 Wh 3 uur 4 uur 1,5 uur 3 uur
400 Wh 4 uur 5 uur 2 uur 4 uur
500 Wh 5 uur 6,5 uur 3 uur 5 uur
600 Wh 5,5 uur 8 uur 3,5 uur 5,5 uur

Tips bij het opladen van je elektrische fiets

Zoals gezegd heb je behoorlijk wat invloed op de levensduur van jouw dure fietsaccu. Probeer daarom zoveel mogelijk onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: Laadt je elektrische fietsaccu op bij kamertemperatuur

Opladen bij kamertemperatuur, dus tussen 10 °C en 30 °C, is het meest effectief en het meest gezond voor de accu. Neem een uitneembare accu in de winter dus bij voorkeur mee naar binnen op hem op te laden.

Tip 2: Je hoeft de accu niet helemaal op te laden en ook niet helemaal leeg te laten voordat je hem oplaadt

Bij oudere batterijen werd altijd geadviseerd deze helemaal leeg te laten en dan helemaal op te laden. Dit is bij de Li-On-accu’s niet meer zo. Het is zelfs beter om hem niet helemaal vol te laden en helemaal leeg laten lopen is ook slecht. Dat is fijn, want zo hoef je minder lang te wachten en kun je sneller weer fietsen!

Tip 3: Gebruik altijd de meegeleverde oplader

Gebruik zoveel mogelijk de originele oplader. Een ander type lader kan de accu beschadigen, omdat de stroomsterkte te hoog is of omdat de automatische laadstop te laat wordt geactiveerd.

Tip 4: Maak niet te vaak gebruik van snelladers

Snel de accu opladen (met laders van 7 Ampère of meer) is handig als je haast hebt, maar over het algemeen wat minder goed voor de accu. Hij zal sneller kapot gaan met minder oplaadcycli en een sneller afnemende capaciteit tot gevolg. Beter kun je een grotere accu kopen en deze tot slechts 80% opladen. Zoals je kunt zien in de tabel duurt het normaal laden van een grote accu van 500 Wh tot 80% (dus tot 400 Wh) immers ongeveer net zo lang als het snelladen van eentje van 400 Wh.

Tip 5: Lees de bijgeleverde handleiding

Iedere accu is anders, dus hoe je deze precies het beste moet opladen ook. Bestudeer daarom altijd het meegeleverde boekje.

Alles over accu’s bij e-bikes

Wil je echt alles weten over accu’s? Surf dan naar onze speciale accu-pagina. Hier vind je alle informatie over verschillende soorten accu’s, de locatie op de fiets, de actieradius, onderhoudstips en nog veel meer.

Meer informatie over alle elektrische fietsen

Hoewel de accu en het correct opladen ervan enorm belangrijk zijn, is een elektrische fiets nog zoveel meer dan alleen een accu. Kijk voor advies van consumenten zoals jij over alles wat met de op dit moment op de Nederlandse markt verkrijgbare e-bikes te maken heeft ook op onze testpagina. Hier vind je uitgebreide en objectieve testresultaten in verschillende categorieën. Voor consumenten, door consumenten!

Recent nieuws & tips

Bekijk alles

Kom zelf testen

Jaarlijks organiseren wij meerdere fietstesten. Lijkt het je leuk om de nieuwste modellen te testen?

Meld je aan