ADR Fietstest 2020

Geplaatst op 24 juni 2020

In 2020 laat fietstest.nl opnieuw een serie in het voorjaar verschenen e-bikes en ditmaal ook niet-elektrische racefietsen testen door vrijwilligers uit het hele land, lezers van de ADR dagbladen.

Sommigen doen mee uit nieuwsgierigheid en liefhebberij, anderen omdat ze zelf voor de aanschaf van een e-bike of racefiets staan en een indruk willen opdoen. Vaak benadrukken zij het belangrijk te vinden dat producten die een zo belangrijke rol spelen in het dagelijks leven, zoals fietsen, objectieve reviews krijgen. Een panellid: ,,Je moet er toch niet aan denken dat je alleen maar af kunt gaan op reclameslogans.’’

Hoe gaat het in z’n werk? Vanwege de coronapandemie gaat de fietstest noodgedwongen iets anders toe dan in 2019. Toen was het een groot evenement van twee dagen bezocht door circa 450 testers, ditmaal nemen 115 mensen deel die die zich verspreid over twee weken melden op het testcentrum in Utrecht om hun proefritjes te maken.

Op deze plek zijn alle maatregelen genomen om te voldoen aan de veiligheidseisen van de overheid: 1,5 meter afstand, handen wassen en ontsmetten; niet welkom bij verkoudheid of koorts; handvatten, zadels, pennen, etcetera – alles wordt na gebruik ontsmet.

De 115 leden van het panel delen in deze test 825 reviews uit en geven gemiddeld als eindcijfer een 7,7; we constateren dat de 71 fietstypes die de dertig deelnemende fabrikanten ter beschikking stelden, in de ogen van gebruikers in het algemeen ruim voldoende scoren.

Fietstest.nl liet de testers na elke proefrit een serie vragen doorlopen en waarderingen uitdelen op uiteenlopende onderdelen. Fietstest.nl verklaart dat het hierbij alle privacyregels zoals vastgelegd in de AVG in acht neemt; de verwerkersovereenkomst is desgewenst in te zien.

Een notaris controleert de procedure van Fietstest.nl en legt op grond van de resultaten in een akte de uitslagen vast. Deze is uitsluitend en alleen gebaseerd op de input van deelnemers. De akte is integraal na te lezen op fietstest.nl en de website van de ADR dagbladen. Op fietstest.nl zijn ook voor iedereen alle commentaren, waarderingen en cijfers van alle testers in te zien (als de testpersoon ermee akkoord is gegaan staan voornaam en portret erbij; zo niet, dan alleen de voornaam).

De selectie van de types: vooraf omschreef fietstest.nl in overleg met de redactie van de ADR Dagbladen zes categorieën van vijf gangbare e-bike-soorten en één niet-elektrische fiets; de merken die deelnemen bepaalden aan de hand daarvan zelf welk model ze zouden inzetten.

In elk van de zes categorieën waarvan drie onderverdeeld in twee prijsklassen verdient één fiets het label Best Getest, wat wil zeggen dat hij de hoogste eindscore boekt. Het label Beste Koop gaat naar de fiets die het hoogst scoorde op het onderdeel ‘verhouding prijs/kwaliteit’.

De fabrikanten, wier merknamen vaak ook voorkomen in andere in dit land bekende onafhankelijke fietstesten, betaalden alle per categorie hetzelfde bedrag voor deelname en kregen in ruil daarvoor de voor hen zo belangrijke ‘exposure’ voor hun product en een keurmerk van fietstest.nl. Frank Balfoort van Fietstest.nl: ,,Fabrikanten hebben kortom geen enkele invloed op de resultaten, de procedure is honderd procent onafhankelijk. Het testpanel is ditmaal wat kleiner, maar toch groot genoeg om een heel goede indicatie te geven van wat gebruikers van de nieuwste e-bikes en racefietsen vinden. We hopen voor volgend jaar op een groot feestelijk evenement zoals in 2019, met heel, heel veel deelnemers.’’

Bron: ADR

Recent nieuws & tips

Bekijk alles

Kom zelf testen

Jaarlijks organiseren wij meerdere fietstesten. Lijkt het je leuk om de nieuwste modellen te testen?

Meld je aan