Welke versnelling op een elektrische fiets?

Geplaatst op 6 juni 2019
Alle informatie over de verschillende types versnellingen bij e-bikes

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe e-bike, is het van belang om in een vroeg stadium te beslissen welk soort versnelling je wilt. De keuze voor het type versnellingen bij een elektrische fiets bepaalt namelijk mede de plaatsing van de motor, het type kettingkast en hoeveel onderhoud je nodig hebt.

Welke e-bike versnellingen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen per type versnelling? En wat zijn de opties met betrekking tot het type motor en kettingkast?

Soorten versnellingen bij e-bikes

Bij elektrische fietsen zijn er drie soorten versnellingssystemen waar je uit kunt kiezen. Dit zijn de volgende:

Derailleurversnelling

Bij een derailleurversnelling heb je meerdere zichtbare tandwielen aan het achterwiel. Door middel van de derailleur (het schakelmechanisme) wordt de ketting van tandwiel verwisseld. De bediening hiervan is op je stuur bevestigd. Zo kun je eenvoudig de juiste versnelling kiezen.

Omdat de tandwielen zich aan de buitenkant van de naaf bevinden, kun je bij dit schakelmechanisme makkelijk 21 of wel 27 versnellingen hebben. Bovendien is het systeem erg licht in vergelijking met de andere versnellingssystemen en loopt het erg soepel. Dit maakt het derailleur type met name geschikt voor sportieve elektrische fietsen en ideaal voor lange afstanden en tochtjes door bergachtig gebied.

Daarbij is de derailleur wel iets meer onderhoudsgevoelig. Het systeem dient regelmatig opnieuw afgesteld worden en er komt wat makkelijker vuil tussen de tandwielen.

Voordelen

Nadelen

Versnelling motor-kettingkast combinatie

Naafversnelling

Het meest gebruikte versnellingssysteem bij elektrische fietsen is de naafversnelling. Bij dit type zijn de tandwielen verborgen in de naaf van het achterwiel van je fiets. Je kunt de tandwielen dus niet zien.

Hierdoor heeft een naafsysteem een beperkt aantal versnellingen (meestal niet meer dan 7 á 8 en maximaal 14). Dit heeft als gevolg dat je dus minder opties hebt bij het schakelen en ook minder nauwkeurig kunt schakelen. De stappen tussen de standen zijn groter.

Een naafversnelling gebruiken tijdens het trappen kan wel, maar is niet goed voor het systeem. Het kan hierdoor beschadigd raken. Daarom kun je bij dit type beter alleen schakelen wanneer je niet trapt. Sommige modellen e-bikes zijn daarom uitgerust met een speciale schakelhulp: deze stopt automatisch de trapondersteuning tijdens het schakelen, zodat je het systeem niet beschadigt.

Een naafversnelling kan worden voorzien van een belt-drive of een tandriemaandrijving. Hierbij is geen smering nodig, waardoor er praktisch geen onderhoud nodig is. Dit type e-bike versnelling is dus erg onderhoudsvrij. Bovendien kunnen deze worden uitgerust met een automatisch schakelsysteem, waardoor je zelf dus niet meer hoeft te schakelen. Handig!

Voordelen

Nadelen

Versnelling motor-kettingkast combinatie

Traploze versnelling

Een traploze, of automatische versnelling, heeft geen vast aantal versnellingen. In principe is het aantal versnellingen oneindig en kun je het zeer fijn afstellen. Net als bij de naafversnelling heb je de keuze uit een automatische en een handmatige variant.

Bij de handmatige variant bedien je het systeem via een draaihendel aan het stuur. De automatische versie heeft geen bediening, maar bepaalt volledig vanzelf de optimale versnelling. Deze automaat is erg handig op een e-bike, omdat je zo de maximale actieradius haalt.

Zowel de handmatig bediende als de automatische variant vragen iets meer energie van je accu dan de andere twee systemen. Bovendien is deze versnelling wat zwaarder in gewicht.

Voordelen

Nadelen

Versnelling motor-kettingkast combinatie

Meer nuttige informatie bij het kiezen van een nieuwe elektrische fiets

Wanneer je hebt bepaald met welke soort versnelling je straks het liefst over onze mooie fietspaden rijdt, is het tijd om de rest van je e-bike samen te stellen. Welke accu kies je? En welke motor? Je hebt hierbij tegenwoordig erg veel keuze. Daarom hebben wij veel handige informatie zoals hierboven voor je samengebracht in onze speciale keuzehulp voor elektrische fietsen. Hierin vind je alles wat je moet weten over elektrische fietsen en alle onderdelen.

Meer nieuws & tips

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste fiets?

Met onze Fietstest Keuzehulp weet je binnen één minuut veel meer.

Doe de Fietstest

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!